• di. okt 3rd, 2023
vakantie honden hondenpoep

Wat je de laatste jaren goed merkt is dat je in Nederland op steeds minder plaatsen welkom bent met je hond. Veel grote steden hebben inmiddels honden geweerd in het centrum, zoals bijvoorbeeld Almere en Amersfoort. Er komen door het gehele land steeds meer verbodsgebieden, waar je dus niet welkom bent met je hond. Wanneer je in Nederland op vakantie gaat kun je hier best vaak mee te maken krijgen en je moet daarom dus goed voorbereid op pad gaan. Spontaan even ergens winkelen met je trouwe viervoeter kan op een teleurstelling uitlopen.

Ook steeds meer badplaatsen doen de hond (voor een deel) in de ban. Honden zijn hierdoor op steeds meer stranden niet meer welkom of slechts beperkt welkom. Bekende badplaatsen zoals Scheveningen, Katwijk aan Zee, Zandvoort en Egmond aan zee staan het niet toe dat je er in de vakantiemaanden met je hond komt, althans in ieder geval niet overdag. Een dagje strand met je hond op een populaire bestemming wordt dus steeds wat moeilijker.

Gelukkig zijn er ook nog voldoende badplaatsen waar je wel met je hond welkom bent. Zo ben je op de Waddeneilanden het gehele jaar welkom met je hond op ieder strand. Het kan zijn dat op sommige stranden je hond aangelijnd moet zijn, maar afgezien daarvan zijn er verder geen restricties. Veel andere badplaatsen houden dezelfde lijn aan.

Echter begint er bij de plaatselijke bewoners van veel badplaatsen wel een steeds grotere weerstand tegen vakantiegangers met honden te bestaan. De voornaamste reden hiervan is … hondenpoep. Bij veel strandopgangen zie je links en rechts hondenkeutels liggen en die ‘vervuilde’ beeld wordt steeds erger. Bij sommige badplaatsen komt de overlast nu op een punt dat bewoners er genoeg van beginnen te krijgen en klagen bij de gemeente. Als tweede overlastpunt wordt aangegeven dat bewoners (en ook vakantiegangers) zich storen aan loslopende honden op het strand.

Op een gegeven moment kunnen gemeenten niet meer om de klachten heen en zullen er maatregelen worden genomen om honden te weren van het strand, helemaal of tijdens grote gedeelten van de mooie zomerdagen. Wil je dit als hondenbezitter voorkomen, dan is het advies en devies simpel: ‘ruim je shit op!’

Redactie

Op vakantie met de hond? Wij brengen en houden je op de hoogte van de meest hondvriendelijke vakantielanden, -parken, -huizen en hotels.